در این مقاله از مجله تخصصی پارسیان کریپتو به موضوع جذاب NFT ها می پردازیم. با مطالعه این مطاب به طور شفاف و به زبانی ساده با ان اف تی ها آشنا خواهیم شد و کاربرد آن ها را بررسی می کنیم. در ادامه روش های مختلف ساخت توکن غیر مثلی را می شناسیم و به معرفی مفهوم وایت لیست NFT و شرکت در آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تاریخچه NFT
گرچه که از سال ها قبل بحث هایی درباره ی مفاهیم نزدیک به NFT همیشه مطرح بود اما تا پیش از سال 2017، هنوز تاریخچه NFT به طور جدی آغاز نشده بود. در این سال با ساخت NFT کریپتوپانک که اولین NFT تاریخ نیز قلمداد میشود، به طور رسمی توکن های غیرمثلی به بازار تعاملات دارایی های دیجیتال راه یافتند. کریپتوپانک نام یک کلکسیون از تصاویر 24 در 24 پیکسل است.
همانطور که در تصویر بالا برخی از آنها را مشاهده میکنید، این کاراکترها ظاهر کاملا متمایزی نسبت به یکدیگر دارند و هیچکدام از آنها دقیقا شبیه به دیگری نیستند. حتما شگفتزده خواهید شد اگر به شما بگوییم یکی از این تصاویر در تاریخ نگارش این مقاله به قیمت 23 میلیون دلار توسط یک نفر به فردی دیگر فروخته شده است.
همانطور که مشاهده میکنید این کاراکترها اصلا گرافیک بالایی نداشته و همگی صرفا از تعداد اندکی پیکسل تشکیل شدهاند. اگر برای شما هم سوال است که کریپتوپانک ها دقیقا چه هستند، چه کاربردی دارند و چرا با این مبالغ خرید و فروش میشوند ادامه ی مقاله را از دست ندهید
NFT چیست؟
جهانی دیجیتالی را تصور کنید که با پیشرفت تکنولوژی به مرور زمان در حال شکلگیری است؛ ما به این جهان دیجیتالی که به طور موازی با جهان فعلی در حال زندگی در آن هستیم، متاورس میگوییم. NFT در این جهان موازی، جایگاه سند مالکیت در دنیای فیزیکی را دارد. وقتی شما در دنیای فیزیکی که در آن زندگی میکنید، خانه یا هر دارایی دیگری را میخرید، به منظور اثبات مالکیت خود یک سند بابت آن دریافت میکنید که در سازمان ثبت اسناد به ثبت رسیده و مقبولیت قانونی نزد یک سازمان متمرکز را دارد.
NFT در دنیای دیجیتال، سند مالکیت داراییهای دیجیتال شماست. این داراییها شامل زمین، ساختمان، آواتار، پوشاک و… میباشند. لذا مهمترین نکته در تعیین ارزش هر NFT، این است که ابتدا بدانیم سند چه داراییای بوده و آن دارایی چه کاربردی دارد. پس در پاسخ به سوال NFT چیست؟، میتوانیم بگوییم یک توکن یا دارایی دیجیتال بوده که از طریق رمزنگاری کردن دادهها، هر فایلی یا دادهای را تبدیل به دارایی دیجیتال میکند.
بیشتر بخوانید: آموزش خرید تتر
برخی بر این باورند که NFT نوعی ارز دیجیتال است. این تصور کاملا اشتباه است؛ در این بخش قصد داریم تفاوت بین این 2 را بیان کنیم.
همانطور که در پاسخ به سوال NFT چیست؟ گفتیم، این مفهوم، سندی است است برای داراییهای دیجیتال شما. اما ارزهای دیجیتال، داراییهایی هستند که قابلیت تقسیم شدن به واحدهای کوچکتر را داشته به طوری که واحدهای کوچکتر نیز دارای ارزش هستند. اما ان اف تی ها داراییها هستند که امکان تقسیم آنها به واحدهای کوچکتر وجود نداشته و هر واحد آن به دلیل کاربردی که دارد ارزشش تعیین شده و قابل معامله است.
به منظور درک بهتر موضوع مثالی میزنیم. فرض کنید در دنیای فیزیکی 1 میلیون تومان پول دارید و آن را از طریق دستگاه ATM به حساب دوست خود به صورت قرض واریز میکنید. دوست شما پس از 1 هفته این پول را به شکل اسکناسهای 100 هزار تومانی به شما پس میدهد؛ آیا در ارزش پول شما تغییری ایجاد شده؟ (با در نظر نگرفتن تورم)
مسلم است که هیچ تغییری در ارزش آن پول ایجاد نشده چرا که هر اسکناس 100 هزار تومانی، واقعا 100 هزار تومان ارزش داشته و 10 عدد از آنها مساوی هستند با همان مبلغ پولی که از طریق دستگاه ATM منتقل نموده بودید.
اما حالا تصور کنید که یک برگ سند 6 دانگ از یک خانه را به صورت امانت به فردی میدهید و آن شخص هنگام عودت، برگه را به صورت فیزیکی به 6 قسمت تقسیم کرده و آن را به شما پس بدهد؛ آیا حالا ارزش این 6 تکه کاغذ با آن برگ سند اولیه برابر است؟ باز هم واضح است که اینطور نیست و دیگر آن سند ارزش و اعتبار اولیه را ندارد.
مثال اول تعریف ارزهای دیجیتال میباشد. به عنوان مثال فرض کنید 1 بیت کوین دارایی دارید؛ اگر آن را به 2 بخش شامل 0.5 بیت کوین تقسیم کنید هر بخش دارای ارزشی به میزان نیمی از دارایی اولیه دارد.
مثال دوم نیز به مثابه ان اف تی است. یعنی اگر شما یک سند از یکی دارایی دیجیتال مثل12 قطعه زمین را داشته باشید، امکان تقسیم آن به چند بخش کوچک تر را ندارید؛ به همین دلیل به این اسناد توکن غیر مثلی یا توکن غیرقابل معاوضه گفته میشود.
آموزش ساخت NFT
برای آموزش ساخت NFT ابتدا باید بدانید ساخت ان اف تی بسته به اهداف و کاربردهای آن با ابزارهای مختلفی امکانپذیر است. در صورتی که قصد دارید یک انافتی پوشیدنی مانند لباس یا عینک تولید کنید، بایستی آن را بر اساس الگوها و قواعد پلتفرم مد نظر (مثلا دیسنترالند) تولید کنید تا قابل استفاده و کاربردی باشد.
اما فرض را بر این میگیریم که قصد ساخت NFT تیکت را دارید. برای ساخت چنین توکنی نیاز به استفاده از ابزارهای سهبعدی مانند 3D-MAX وجود ندارد. لذا با اندکی اطلاعات و مهارت کار با ابزارهای گرافیکی مانند ایلستریتور یا فتوشاپ به راحتی میتوانید تصویر تیکت خود را طراحی کنید.
توجه کنید که هر دادهای شامل متن، فایل PDF، موزیک، فایل ویدیویی و… را میتوان توکنیزه کرده و آن را به NFT تبدیل کرد.
پس از اینکه تیکت خود را ساختید وقت آن رسیده که آن را توکنیزه کرده و در بستر بلاکچین انتخابی خود قرار دهید. ابزارهای مختلفی به این منظور وجود دارند که 2 نمونه از مشهورترین آنها Rarible و Opensea هستند.
وایت لیست NFT چیست؟
عبارت whitelist در دنیای فناوری اطلاعات معنی لغوی مجاز و ایمن بودن می دهد. اما این تعریف در دنیای NFT ها بی معنی است. وایت لیست در دنیای NFTها یک جور لیست VIP است. لیستی که در آن افرادی خاص حضور دارند. تیم های زیادی به مرور زمان وارد صنعت توکن های غیرقابل تعویض شدند و اقدام به ساخت مجموعه های مختلف کردند. وقتی یک تیم توسعه دهنده می خواهد مجموعهی NFT را انتشار دهد، معمولا وقفه ای نسبتا طولانی میان معرفی آن مجموعه تا انتشار NFT ایجاد می کند.
در این فاصله توسعه دهندگان سعی در جمع آوری کاربران و علاقه مندان با تکنیک های مختلف از جمله تبلیغات و بازاریابی توکن های خود دارند. یکی از این روش های کارآمد ایجاد وایت لیست NFT است. اولویت حضور در whitelist با حامیان پروژه و کسانی است که در پروژه فعالیت مستمر داشته اند. برای مثال کسانی که در راستای پروژه تبلیغات انجام داده اند.
برای درک بهتر سوال وایت لیست NFT چیست؟ باید بدانید افرادی که در این لیست قرار دارند می توانند زودتر از بقیه اقدام به خرید NFT مورد نظر خود کنند. به این صورت که امکان خرید NFTهای آن مجموعه مدتی زودتر برای آدرس کیف پول هایی که در whitelist قرار دارند میسر می شود. کسانی که در وایت لیست قرار دارند، NFTها را نیز ارزان تر از بقیه دریافت می کنند که همین امر سبب کسب سود بیشتر توسط سرمایه گذارانی می شود که از این فرصت را شناسایی کرده و از آن استفاده می کنند.
نحوه وایت لیست شدن در پروژه NFT چگونه است؟
توسعه دهندگان NFT، طبق سیاست های تعیین شدهی پروژه خود روش های مختلفی را برای عضو گیری در وایت لیست انتخاب می کنند. انجام تراکنش، برگزاری مسابقات گوناگون، چالش های مختلف و ایجاد اجتماعات در فضاهای مختلف مانند دیسکورد از جمله ی این روش ها به حساب می آیند. معمولا توسعه دهندگان NFT از ایجاد اجتماعات و عضوگیری در شبکه هایی مانند دیسکورد، به دلیل مزایایی که برای پروژه دارند استفاده می کنند.
در ادامه دربارهی فرایند وایت لیست شدن در پروژه NFT و مراحل آن توضیحات کاملی ارائه می دهیم.
انتخاب پروژه
در گام نخست شما باید پروژه ای مورد اطمینان و با پتانسیل بالا پیدا کنید . از آن جایی که لیست سفید برای پروژه هایی است که هنوز شروع به کار نکرده اند، پس پیدا کردن آن ها نیز به سادگی امکان پذیر نیست. اما خبر خوش این است که پلتفرم هایی برای این چنین پروژه ها وجود دارند که با مراجعه به آن ها می توان انواع پروژه های NFT را یافت و درباره ی آن ها تحقیق کرد. با مطالعه موارد مختلف مانند اهداف پروژه و یا سازندگان آن می توانید با دیدی بازتر قدم در گام های بعدی بگذارید.
پیوستن به اجتماع اعضای پروژه (Discord)
بنیان گذاران پروژه ها با هدف ایجاد اجتماعات، اطلاع رسانی و ایجاد تعامل بین اعضا، گروهی در شبکه های اجتماعی ایجاد می کنند. معمولا این گروه در Discord ایجاد می شود. دیسکورد پلتفرمی است که در آن افراد می توانند عضو جوامعی خاص (Server) شوند. برای ورود به یک whitelist دومین گام این است که در این جوامع حضور فعالانه داشته باشند.
دستورالعمل ها و موارد درخواستی پروژه را انجام دهید.
پیش از این گفته شد که هر پروژه سیاست های خاص خود را دارد. در انتخاب دستور العمل ها هم این مورد صدق می کند و هر پروژه استاندارد های متفاوت و منحصر به فرد خود را دارد. در بعضی پلتفرم ها پرکردن یک فرم ساده برای لیست شدن در وایت لیست کافی است. اما برخی دیگر، از سرمایه گذاران مواردی مانند دعوت کردن اعضای جدید، حضور فعالانه در پلتفرم و… را در خواست می کنند.
سخن پایانی
در این مقاله اطلاعات همه چیز در مورد NFT را به شما توضیح دادیم؛ لذا پس از مطالعه این مقاله احتمالا پرسش NFT چیست را پاسخ گرفته، تفاوتش با ارز دیجیتال را درک کرده و توان تولید یک ان اف تی برای خودتان را خواهید داشت. در ادامه با ساخت NFT آشنا شدیم که البته در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که ساخت NFT لزوما منجر به فروش آن و ثروتمند شما نخواهد شد.
لذا باید برای فروش آن در کنار برنامههای از پیش تعیین شده، اقدامات اجرایی بسیاری همچون فعالیت جدی و مستمر در شبکههای اجتماعی را به دقت انجام دهید. همچنین فهمیدیم حضور در لیست سفید NFT امری خوشایند است و نیازمند پیگیری های مکرر و صرف زمان است. ناگفته نماند که انتخاب یک پروژه باکیفیت و مطمئن، مهم ترین نکته ای است که باید در وایت لیست شدن در پروژه NFT رعایت کرد. این امر سبب می شود سرمایه و زمانتان هدر نرود و بیش ترین سود را از یک whitelist بدست بیاورید